Sajtóközlemény

Új néven, minden eddiginél látványosabb produkciókkal folytatja a RaM Színház

Új üzemeltetővel, új néven, egyedülállóan új, innovatív, ugyanakkor befogadószínházi koncepcióval működik tovább a RaM Színház – az önkormányzati pályázaton nyertes Freelusion újradefiniálja a színház fogalmát.

Budapest 2020. október 26.

A Freelusion artentainment csapat veszi át az eddig RaM Colosseum néven ismert színház üzemeltetését, amely ezentúl RaM Színház by Freelusion néven, egyedülálló művészeti és vizuális koncepcióval várja majd a vendégeket.

A Freelusion tíz évre nyerte el a RaM Színház üzemeltetésének jogát a tulajdonos XIII. kerületi önkormányzattól. A Freelusion színházi tapasztalatát a világ számos színpadára készített nagyszabású produkcióval szerezte. A hazai közönség látványos színpadi munkáikat a Carmina Burana, az Amar the Lighthunter és a Gyilkosság az Orient Expressen című előadásokban láthatta.

Az új üzemeltető célja a megújuló színházat olyan közösségi és művészeti térré tenni, amely nyitott színházként lehetőséget ad számos különböző műfajú, magas minőségű előadás, produkció, tudásmegosztó fórum befogadására és létrehozására. A produkciók emellett extra látványvilágot is kapnak, köszönhetően a Freelusion interaktív háromdimenziós vetített technikájának. A nemzetközi szinten is egyedülálló, modern eszközök teljesen egyedi vizuális világot teremtenek, a kiterjesztett valóság élményét nyújtják a közönség számára. A Freelusion ezeket a vizuális megoldásokat, amelyeknek nemzetközi sikereiket is köszönheti, most a saját produkcióin kívül, a RaM Színház vendégelőadásaiba is beépíti a még komplexebb nézői élményért.

„Nagy büszkeséggel és örömmel tölt el, hogy részese lehetek egy ilyen újító és előremutató színház megalapozásának és megvalósíthatunk Magyarországon egy olyan befogadó színházat, amelyik igazi világszínvonalú előadásokkal várja majd a vendégeket, és képes arra, hogy egy modern, kultúrarajongó közösséget kovácsoljunk össze itt a RaM Színházban.” – fogalja össze a terveit Papp Tímea művészeti igazgató.

A biztonságra való tekintettel a járványhelyzet elmúltával tűzik műsorrendre a most elhalasztott előadásokat, többek között az Álomutazók mesemusicalt, Kamarás Iván koncertjét, illetve a Feke Pál nevével fémjelzett Blues Brothers előadásait, de szintén jövő tavasszal lesz látható a Freelusion nagyszabású Queen-produkciója is, illetve Koltai Róbert előadásai.

„Jelenleg kénytelenek vagyunk minimál üzemmódban működni, sajnos a partnereink sem mernek, tudnak rövidtávon tervezni. Biztató viszont, hogy folyamatosan telik meg jövő tavasztól a programnaptárunk top színvonalú vendégprodukciókkal és saját előadásainkkal egyaránt. A kényszerpihenő alatt folyamatosan fejlesztjük saját technológiánkat, valamint keressük azokat a befektetőket, akik segítségével a színházban világszinten is egyedülálló, a nemzetközi munkáinkban használt technikai hátteret tudjuk majd a magyar előadók, illetve a hazai közönség számára is biztosítani” – foglalja össze a színház jelenlegi helyzetét Papp Gábor a Freelusion alapító ügyvezető igazgatója.

***

A 2009-ben alapított Freelusion a világ egyik első olyan artentainment csapata, amely a csúcstechnológiás, interaktív 3D-s vetített látványvilágot kombinálja az élő színpadi táncprodukcióval. A ma már 3 nemzetközi irodát működtető cég a világ egyik legnagyobb videómapping-, táncos-, valamint színházi produkciókat ötvöző stúdiójává nőtte ki magát,.

Bár a csapat elsősorban a tánccal kombinált, 5 földrészen több, mint 40 országban bemutatott showműsorairól, a Britan’s és America’s Got Talent sikereiről ismert, a világ legnagyobb videomapping cégei közt tartják számon őket, akik hat nemzetközi díjat nyertek épületvetítésben, autóvetítésben pedig világpiacvezetőknek számítanak.

A Freelusion az egyetlen cég Magyarországon, amely saját technikával valamint animációs stúdióval egyaránt rendelkezik, így garantált a szimbiózis az animáció és vetítéstechnika között.

Opera és színházi munkáik egyaránt bizonyítják, hogy szemléletváltással, a legmodernebb látványtechnika és technológia alkalmazásával a hagyományos előadóművészet megújítható, és olyan előadások hozhatók létre, amelyek nemcsak megtartják a hagyományos értékeket, de felerősítik azokat, új nézői élményt hoznak létre és új generációkat képesek az előadóművészetek lelkes rajongójává tenni.